19 Nisan 2024

31 visiteurs en ce moment

100e anniverssaire de la république de Turquie

Türkçe

DIYARBAKIR KATLIAMI SONRASINDA LANETLENEN TASERON PKK YALNIZ KALDI!..

Publié le | | Nombre de visite 336

Yazan: Nail Amudi

Kurtlerden ve uluslararasi cevrelerden gelebilecek tepkilerden cekinen orgut yonetiminin, gecmiste oldugu gibi, “katliami ustlenmeme” yonundeki tavri, yerli ve yabanci kamuoyu tarafindan inandirici bulunmadi. (Yakalanan PKK mensubu, eylemin PKK yonetiminin talimatiyla gerceklestirildigini itiraf etti.)

NEDEN aniden durum degisti? Ne oldu da PKK’nin Kuzey Irak’ta elini kolunu sallayarak dolasmasina siyaset yapmasina goz yumanlar tavir degistirdiler? Neden PKK’ya kurtulus hareketi gozuyle bakanlar, bu yaklasimi terk ettiler?

PKK’ya yakin yayin organlarinda Diyarbakir’daki patlamayla ilgili cesitli komplo teorileri uretilse de bunlarin alicisi pek kalmamis gorunuyor. Ama butun komplo teorilerine ragmen, basta Kurtler olmak uzere, butun dunya kamuoyunun, patlamanin arkasinda PKK’nin oldugu konusunda en kucuk bir suphesi olmadi. Nitekim en sert tepki Avrupa Birligi Donem Baskani Slovenya’dan geldi. Slovenya, PKK’nin masum insanlari hedef alan insanlik disi terorist saldiriyi siddetle kinarken, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "NATO’nun terorle mucadele alaninda Turkiye’nin hakli mucadelesine destek verildigini ve PKK terorunun sona erdirilmesi konusunda her turlu dayanisma ve isbirligine hazir olundugunu” acikladi. Ýrak’li Kurtler adina yapilan aciklamalarda da, PKK teroru ayni sertlikte kinanarak, PKK’nin Ýrak’in kuzeyindeki varliginin sona erdirilmesi konusunda Turkiye ile isbirligi icinde olundugu vurgulandi.

PKK konusundaki degisimin iki donum noktasi var: Birincisi, DTP’lilerin Meclis’e girmesi ve Kurt meselesinin cozumu icin siyasi platformun tum olanaklarini sunmaya baslamasi. Ýkincisi ve daha onemli olani ise, ABD’nin Ýrak’in toprak butunlugu konusunda karar vermesi.

Bu kararin kalici olacagi hesabini yapmak icin zaman henuz erken olsa da secim ortamina girilmesi zorlayici bir etken. Cumhuriyetci Baskan adaylarindan Rudolf W. Giuliani’nin dis politika danismanlarindan Charlie Hill’in El Ahram Gazetesi’nde yayinlanan soylesisi (14 Ocak 2007) ilgincti. Hill, "Irak’in hem bagimsiz bir ulke olmasi hem de uluslararasi toplumla uyumlu hale gelmesi nasil mumkun olacak?" sorusuna su yaniti verdi: "Ýrak’in toprak butunlugu korunmali. Ýrak’in uce bolunmesi, bolgede etnik catismalarin yani sira, teror orgutleri icin de ortam olusturacaktir. Irak’ta yonetebilen bir hukumet olmali ve bu ulkenin her tarafina uzanabilmeli. Bence bu olmaya basladi. Simdi onemli olan Irak’in kuzeyinde barinan PKK teror orgutunun durumu. Bu Turkiye, Irak ve bolge ulkeleri icin icin kriz yaratiyor. Afganistan’da yeni hukumetten once durum nasildi, ya da simdi Somali’de, oralara bakin. Irak’in da bir kosesi bugun ne merkezi hukumet ne de bolgesel yonetim tarafindan denetlenebiliyor. Orada, uluslararasi sistemin disinda kalan ve yonetilemeyen bir toprak var. Ve oraya yerlesen bir teror orgutu Turkiye’ye karsi eylemler yapiyor. Hatta buradan tum Avrupa’yi tehdit ediyor. Bu yuzden de Turkiye’nin uluslararasi hukuk acisindan mudahale hakki doguyor.”

Evet bugun PKK, Irak’ta istikrari tehdit eden en onemli unsurlar arasinda degerlendiriliyor.

Turkiye’de kendilerini ve siyasi geleceklerini PKK’nin ipoteginden kurtaramayanlar, bu gelismeyi dogru okuyabilirlerse, sorunun demokratik yollardan cozum secenegine cok daha ciddi sarilabilirler.

Aslinda bu topraklarin hayat hikayelerini acilarla yoguran kayip yillari telafi etmek icin cok degerli firsatlar var. Bu firsatlari kullanabilmek icin siddetin degil, demokrasinin, hukukun butun araclarini seferber etmek zorundayiz.

Uluslararasi sistemi istikrarsizlastiracak nedenler, iki kutuplu dunya doneminden cok fazla. Sistem kendini korurken, kontrol edilebilirlikten uzaklasan olusumlar dislaniyor. PKK’nin basina gelen de bu. Demek ki, son zamanlarda kontrolun disina cikti.
ARKADASLARÝ, DOSTLARÝ, hamileri, yandaslari birer birer PKK’yi terk ediyor. Ýki yol var: Ya teroru birakacaklar, sorunlarin demokrasi icinde cozulmesine ortam saglayacaklar ya da, marjinalleserek, er ya da gec, ama mutlaka yok olacaklar. Terorist bir desperado teskilati olarak, tarihin coplugunde yerlerini alacaklar.

Nail Amudi
nailamudi@yahoo.com


Lire également